Zonne-energie Nieuwsupdate (juni 2024)

· zonnepanelen industrie Nieuws,Over fotovoltaïsche

Inhoud:

· Vrachtkosten naderen niveaus van vóór de pandemie, wat invloed heeft op de kosten van zonnemodules

· Elektriciteitsprijzen dalen in de meeste Europese markten

· Oostenrijk introduceert een bonus voor "Made in Europe" fotovoltaïsche systemen van meer dan 35 kilowatt

· Eerste zonnepanelen verbonden in Frankrijk in 1992 produceren nog steeds 79,5% van hun oorspronkelijke vermogen

· Siemens installeert een fotovoltaïsche parkeerplaats en 60 elektrische laadstations

Vrachtkosten naderen niveaus van vóór de pandemie, wat invloed heeft op de kosten van zonnemodules

Containervervoertarieven zijn gestegen naar hun hoogste niveaus sinds 2022, zoals gemeld door Xeneta, een toonaangevend Noors platform voor benchmarking van oceaan- en vrachttarieven.

Xeneta onthulde dat tegen het einde van mei de gemiddelde spotprijzen van het Verre Oosten naar de Amerikaanse westkust naar verwachting zouden stijgen tot $5.170 per veertig-voet equivalent unit (FEU) tegen 1 juni. Dit markeert een verbazingwekkende stijging van 57% ten opzichte van mei en het hoogste punt in 640 dagen, waarmee het piekniveau tijdens de Rode Zee-crisis eerder dit jaar wordt overtroffen. Verwacht wordt dat de spotprijzen in juni zullen pieken op $6.250/FEU op de route van het Verre Oosten naar de Amerikaanse westkust, dicht bij het piekniveau tijdens de Rode Zee-crisis ($6.260).

Op dezelfde wijze worden op de handelsroute van het Verre Oosten naar Noord-Europa spotprijzen verwacht die de piek tijdens de Rode Zee-crisis zullen overtreffen, met $5.280/FEU vergeleken met $4.839/FEU op 16 januari. Dit vertegenwoordigt het hoogste tarief op deze route in 596 dagen en weerspiegelt een stijging van 63% sinds 29 april.

Xeneta benadrukte ook een vergelijkbare trend op de handelsroute van het Verre Oosten naar de Middellandse Zee, waar spotprijzen naar verwachting de piek tijdens de Rode Zee-crisis van $5.985/FEU zullen overschrijden, met $6.175/FEU. Dit duidt op een stijging van 46% ten opzichte van mei en de hoogste tarieven die in 610 dagen op deze route zijn geregistreerd.

Gezien het feit dat vrachtkosten doorgaans ongeveer 4% uitmaken van de totale kosten van een zonnepaneel, zal de stijging van spotprijzen naar verwachting invloed hebben op de prijzen van PV-modules.

Xeneta schreef de marktonrust toe aan aanhoudende conflicten in de Rode Zee, havencongestie en beslissingen van rederijen om import te versnellen vóór het derde kwartaal, traditioneel het hoogseizoen. Ondanks de recente stijging van spotprijzen merkte Peter Sand, hoofdanalist van Xeneta, op dat de groei iets trager verloopt vergeleken met mei, wat zou kunnen wijzen op een mogelijke verlichting van de situatie.

Sand waarschuwde echter dat rederijen al te maken hebben met vertragingen in de vracht, zelfs voor containers onder recentelijk afgesloten langetermijncontracten. Hij benadrukte dat rederijen prioriteit geven aan zendingen van klanten die hogere tarieven betalen, waardoor vracht uit contracten met lagere tarieven kwetsbaar kan zijn om achtergelaten te worden in havens, een scenario dat doet denken aan de uitdagingen tijdens de Covid-19-pandemie.

Sand legde verder uit dat expediteurs te maken hebben met extra toeslagen en gedwongen worden te kiezen voor premium services om scheepsruimte veilig te stellen, waardoor ze deze kosten onvermijdelijk doorberekenen aan hun klanten. Hij waarschuwde dat rederijen zullen blijven streven naar hogere vrachttarieven, wat de situatie op korte termijn zou kunnen verergeren voor verladers.

Vrachtkosten naderen niveaus van vóór de pandemie, wat invloed heeft op de kosten van zonnemodules

Elektriciteitsprijzen dalen in de meeste Europese markten

Volgens analyses van AleaSoft Energy Forecasting daalden de gemiddelde elektriciteitsprijzen in de meeste belangrijke Europese markten tijdens de laatste week van mei.

Vergeleken met de voorgaande week waren er prijsverlagingen in de Belgische, Britse, Nederlandse, Duitse, Franse, Spaanse en Portugese markten. De uitzonderingen waren de Italiaanse en Noordse markten, waar de prijzen respectievelijk met 6,7% en 12% stegen. Opmerkelijk genoeg daalden de prijzen het meest in Frankrijk, Spanje en Portugal, met respectievelijk een afname van 56%, 59% en 60%.

Gedurende de laatste week van mei overstegen de wekelijkse gemiddelden €55 ($59,82)/MWh in alle markten behalve in Frankrijk, Spanje, Portugal en de Noordse landen. Frankrijk rapporteerde de laagste wekelijkse prijs van €16,13/MWh, terwijl Italië de hoogste had met €102,60/MWh.

Met uitzondering van de Britse en Italiaanse markten, registreerden alle geanalyseerde markten minstens één keer negatieve elektriciteitsprijzen gedurende de week. De Nederlandse markt handhaafde opmerkelijk genoeg zijn reeks van de laagste prijs voor de zesde opeenvolgende week, met een dieptepunt van -€81,00/MWh op 2 juni tussen 15:00 en 16:00 uur.

AleaSoft Energy Forecasting schreef de neerwaartse trend in elektriciteitsprijzen tijdens de laatste week van mei toe aan een hogere productie van windenergie en verminderde elektriciteitsvraag in sommige markten. Daarnaast droeg een toename in zonne-energieproductie op het Iberisch Schiereiland bij aan de prijsdaling in Portugal en Spanje.

Vooruitkijkend naar de eerste week van juni voorspelt AleaSoft een stijging van de elektriciteitsprijzen in de meeste markten, gedreven door verwachte dalingen in de productie van windenergie en, in veel markten, een toename in de elektriciteitsvraag.

Hoewel de productie van zonne-energie in de meeste belangrijke markten daalde tijdens de laatste week van mei, ervoer Duitsland de grootste afname van 20%. Echter, Portugal zag een opmerkelijke stijging van 9,5% op weekbasis en behaalde voor de tweede opeenvolgende week een nieuw dagelijks record in de productie van fotovoltaïsche energie, met 21 GWh op 27 mei.

AleaSoft voorspelt een daling in de zonne-energieproductie in Spanje en Italië tijdens de eerste week van juni, maar verwacht een toename in Duitsland.

Elektriciteitsprijzen dalen in de meeste Europese markten

Oostenrijk introduceert een bonus voor "Made in Europe" fotovoltaïsche systemen van meer dan 35 kilowatt

De Oostenrijkse regering heeft op donderdag de introductie van een "Made in Europe" bonus aangekondigd. "Deze regeringsbeslissing versterkt de economische locatie, creëert banen en ondersteunt de energietransitie," verklaarden Vicekanselier Werner Kogler, Klimaatbeschermingsminister Leonore Gewessler en Minister van Arbeid en Economische Zaken Martin Kocher.

Volgens de Federale Vereniging Fotovoltaïek Oostenrijk zal de verhoogde financiering beschikbaar zijn als onderdeel van de EAG investeringssubsidie vanaf de herfst. Het is van toepassing op fotovoltaïsche systemen met een capaciteit van minstens 35 kilowatt. Het regeringsbesluit bepaalt dat tot 20% meer financiering zal worden toegekend, afhankelijk van het percentage Europese componenten dat wordt gebruikt. Dit omvat alle componenten, van zonnemodules tot fotovoltaïsche omvormers en montagesystemen.

Terwijl de veerkrachtbonus, waarover de Duitse regering nog geen overeenstemming heeft bereikt in de recente EEG-aanpassing, nog niet is besloten, wordt verwacht dat de Oostenrijkse Ministerraad deze volgende week zal goedkeuren. De regering heeft een tweederde meerderheid in het Parlement nodig om de "Made in Europe" bonus in te voeren.

PV Austria ondersteunt de introductie. "Deze maatregel is een belangrijk signaal voor zowel de Oostenrijkse industrie als het publiek, waaruit blijkt dat hoogwaardige productie uit eigen land wordt bevorderd en de sterke prijsdruk wordt verminderd," aldus Vera Immitzer, Managing Director van PV Austria.

Gezien de verhevigde concurrentiesituatie heeft het Oostenrijkse fotovoltaïsche bedrijf Fronius deze week bevestigd dat er 350 banen worden geschrapt. Ook andere bedrijven in de sector lijden onder sterke concurrentiedruk, met name vanwege de componenten voor fotovoltaïsche systemen die voornamelijk uit China komen.

"Wie oprecht Europese milieutechnologieën wil versterken, moet ook de bijbehorende investeringsprikkels instellen. Daarom moet het 'Made in Europe' principe een sleutelelement zijn van de financieringscultuur in Oostenrijk," legde Vicekanselier Werner Kogler uit. Klimaatbeschermingsminister Leonore Gewessler was het daarmee eens en verklaarde: "Met deze bonus ondersteunen we bedrijven in Oostenrijk en Europa, wat de binnenlandse waardecreatie bevordert. Dit is goed voor onze economie en creëert tegelijkertijd toekomstbestendige en klimaatvriendelijke banen."

"Europa mag niet naïef zijn," zei Minister van Arbeid en Economische Zaken Martin Kocher. Andere landen nemen gerichte maatregelen om een strategisch voordeel te behalen, vooral op het gebied van klimaatbeschermingstechnologieën. Met de 'Made in Europe' bonus garanderen we eerlijke concurrentie en stellen we Oostenrijkse en Europese fabrikanten in staat om op gelijke voet te concurreren. We blijven pleiten voor een eerlijke, op regels gebaseerde, multilaterale wereldhandelsorde op EU-niveau," besloot Kocher.

Oostenrijk introduceert een bonus voor "Made in Europe" fotovoltaïsche systemen van meer dan 35 kilowatt

Eerste zonnepanelen verbonden in Frankrijk in 1992 produceren nog steeds 79,5% van hun oorspronkelijke vermogen

In 1992 werd de eerste fotovoltaïsche installatie die aan het Franse elektriciteitsnet was aangesloten, Phébus 1, in gebruik genomen door de vereniging Hespul. In 2023 werden de 10 vierkante meter panelen, met minder dan 1 kWc vermogen, gedemonteerd en getest volgens internationale normen in een laboratorium. Voor deze test werden de fotovoltaïsche modules in een donkere kamer geplaatst met gecontroleerde temperatuur en onderworpen aan een flitslicht met een intensiteit van 1000 W/m2, waarbij hun maximale onmiddellijke vermogen werd gemeten. Deze waarde werd vervolgens vergeleken met de waarde die bij de fabricage werd gemeten. Deze tests werden mogelijk gemaakt door de bedrijfssponsoring van het certificeringslichaam Certisolis en het bedrijf Isowatt, die respectievelijk de flits van de panelen en de demontage-remontage uitvoerden.

De resultaten tonen aan dat de modules na 31 jaar nog steeds gemiddeld 79,5% van hun oorspronkelijke vermogen produceren. Deze zelfde operatie werd uitgevoerd bij het 20-jarig jubileum van de installatie, waarbij de panelen 91,7% van hun oorspronkelijke vermogen produceerden. "Dit resultaat overtreft de prestatieverbintenissen van fabrikanten, die doorgaans een vermogensbehoud van 80% na 25 jaar garanderen," merkte Hespul tevreden op.

Gedetailleerd gezien is de gemiddelde prestatievermindering 20,5%, oftewel 0,66% per jaar gedurende 31 jaar, en 1,11% per jaar gedurende de laatste 11 jaar. Voor dezelfde serie modules werden twee categorieën waargenomen: een deel met een aanzienlijke prestatievermindering na 20 jaar (een derde van de geïnstalleerde modules), met een gemiddelde van 33,9% over 31 jaar, of 1,09% per jaar. Het andere deel behield een prestatievermindering die consistent was met de tests uit 2012, met een gemiddelde van 13% over 31 jaar, of 0,42% per jaar. Na 31 jaar hebben de modules 20.366 kWh geproduceerd voor 882 Wc, of 745 kWh/kWc/jaar.

"Deze resultaten bevestigen die van verschillende wetenschappelijke studies over dit onderwerp," vervolgde de vereniging. Er werden ook tests uitgevoerd op een meer dan 40 jaar oude installatie, Tiso, in Zwitserland. De waargenomen prestatievermindering van de modules was in lijn met de aangekondigde garanties, variërend van -0,2% tot -0,7% per jaar. Uit de studie bleek dat de verschillen in prestatievermindering tussen modules voornamelijk te wijten waren aan verschillen in additieven in de samenstelling van de inkapseling van drie verschillende fabrikanten.

Een andere, meer recente studie werd uitgevoerd op 1.700 locaties in de Verenigde Staten met in totaal 7,2 GW aan vermogen, waarbij een mediane degradatie van ongeveer -0,75% per jaar werd waargenomen. De resultaten vertoonden een grote verscheidenheid, met zeer heterogene populaties. Tot slot werd onderzoek gedaan naar 4.300 residentiële installaties die in bedrijf zijn in Europa, met verschillende methoden voor gegevensverwerking. Afhankelijk van de methoden werd een mediane verlies van -0,36% tot -0,67% per jaar verkregen.

Eerste zonnepanelen verbonden in Frankrijk in 1992 produceren nog steeds 79,5% van hun oorspronkelijke vermogen

Siemens installeert een fotovoltaïsche parkeerplaats en 60 elektrische laadstations

Bij zijn hoofdkantoor in Milaan aan Via Ponte Nuovo heeft Siemens een nieuw fotovoltaïsch systeem geïnstalleerd, dat toegevoegd wordt aan de bestaande fotovoltaïsche systemen op twee van zijn bedrijfsgebouwen. "Samen produceren ze jaarlijks 930 MWh, wat aanzienlijk bijdraagt aan de vermindering van de koolstofvoetafdruk van het hoofdkantoor in Milaan, verspreid over een totaaloppervlakte van meer dan 5.500 vierkante meter," verklaarde het bedrijf in een persbericht.

Deze nieuwe installatie maakt deel uit van Siemens' traject naar koolstofneutraliteit tegen 2030 en heeft geleid tot de heropening van de bedrijfsparking, omgevormd tot een fotovoltaïsch park met een totale capaciteit van 456 MWh per jaar.

Daarnaast zijn er 60 nieuwe VersiCharge elektrische oplaadstations geïnstalleerd, waardoor het totale aantal laadpunten voor elektrische voertuigen op 120 komt, elk met een vermogenscapaciteit van 11 kW.

"De uitbreiding van het fotovoltaïsche systeem en de beschikbaarheid van laadstations tonen aan hoe digitalisering en duurzaamheid onlosmakelijk verbonden zijn met het DNA van het bedrijf," aldus Siemens.

De installatie van deze laadstations in het nieuwe parkeergebied verbetert de bestaande beschikbaarheid van laadpunten op het hoofdkantoor, die zowel bedrijfs- als gastvoertuigen bedienen. Vandaag de dag zijn er bijna 140 laadpunten verspreid over Casa Siemens.

"Met fotovoltaïsche systemen verbeteren we onze energieautonomie en onze diensten aan klanten en partners, terwijl de nieuwe laadstations ons helpen om ons volledige wagenpark te elektrificeren," aldus Floriano Masoero, President en CEO van Siemens Italy.

Wat betreft het fotovoltaïsche parkeergebied, heeft ENVIarea snc ongeveer een jaar geleden een studie afgerond over de verblindingseffecten van de fotovoltaïsche installatie op de luifels in de parkeerplaats aan Via Werner Von Siemens in Milaan, die Siemens' werknemers bedient. De studie richtte zich op verblindingrisico's voor piloten en luchtverkeersleiders op de nabijgelegen luchthaven Linate, naburige gebouwgebruikers en weggebruikers.

Ten slotte heeft Pradella Sistemi ongeveer 12 maanden geleden publiekelijk aangekondigd dat het zijn nieuwe EBS2k fotovoltaïsche rek heeft geïnstalleerd op de Siemens Industry-site in Milaan. Dit pilotproject, mogelijk gemaakt door A2A, toont het potentieel van fotovoltaïsch glas van GruppoSTG - The Italian Photovoltaic Factory.

Siemens installeert een fotovoltaïsche parkeerplaats en 60 elektrische laadstations

Maysun Solar is sinds 2008 gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige fotovoltaïsche modules. Naast de Balcony Solar Power Station biedt Maysun Solar een breed scala aan volledig zwarte, zwarte frame, zilveren en glas-glas zonnepanelen die gebruik maken van half-cut, MBB, IBC en HJT technologieën. Deze panelen bieden uitstekende prestaties en stijlvolle ontwerpen die naadloos integreren in elk gebouw. Maysun Solar heeft succesvol kantoren, magazijnen en langdurige relaties met uitstekende installateurs in tal van landen opgezet! Neem contact met ons op voor de laatste offertes voor modules of voor alle PV-gerelateerde vragen. We kijken ernaar uit om u van dienst te zijn.

Referentie:

Jowett, P. (2024b, 5 juni). Vrachtkosten komen in de buurt van pandemische niveaus en raken de kosten van zonnepanelen. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/06/05/freight-costs-edge-toward-pandemic-levels-hitting-solar-module-costs/

Jowett, P. (2024b, 5 juni). Elektriciteitsprijzen dalen op de meeste Europese markten. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/06/05/electricity-prices-falling-in-most-european-markets/

Enkhardt, S. (2024, 7 juni). Österreich führt "Made in Europe"-Bonus für Photovoltaik-Anlagen ab 35 Kilowatt ein. Pv Magazine Deutschland. https://www.pv-magazine.de/2024/06/07/oesterreich-fuehrt-made-in-europe-bonus-fuer-photovoltaik-anlagen-ab-35-kilowatt-ein/

Deboutte, G. (2024, 7 juni). Les premiers panneaux solaires raccordés en France en 1992 produisent encore 79,5 % de leur puissance initiale. Pv Magazine Frankrijk. https://www.pv-magazine.fr/2024/06/07/les-premiers-panneaux-solaires-raccordes-en-france-en-1992-produisent-encore-795-de-leur-puissance-initiale/

Yjofsjqptq. (2024, 10 juni). Siemens installa un parcheggio fotovoltaico e 60 colonnine di ricarica elettrica. Pv Magazine Italia. https://www.pv-magazine.it/2024/06/10/siemens-installa-un-parcheggio-fotovoltaico-e-60-colonnine-di-ricarica-elettrica/

Aanbevolen lectuur: