Nieuwsupdate Zonne-energie (augustus 2024)

· zonnepanelen industrie Nieuws,Fotovoltaïsche technologie Nieuws,Over fotovoltaïsche

Inhoud:

  1. AleaSoft Rapporteert Daling van Elektriciteitsprijzen op de Meeste Europese Markten
  2. Installaties van Energieopslag Stijgen met 61% Dit Jaar
  3. Mobiel Drijvend Zonne-energie Systeem Power Paris Olympisch Dorp
  4. VK Breekt Records voor Batterijopslaginstallaties
  5. Denemarken Herintroduceert Subsidies voor Export van Energietechnologie
  6. Grootschalige Verticale PV Zou de Europese Energiemarkt Kunnen Transformeren

AleaSoft Rapporteert Daling van Elektriciteitsprijzen op de Meeste Europese Markten

AleaSoft Energy Forecasting rapporteerde een daling van de wekelijkse gemiddelde elektriciteitsprijzen op de meeste grote Europese markten tijdens de week van 5 augustus. De prijzen daalden in België, het VK, Nederland, Frankrijk, Duitsland, de Noordse landen, Spanje en Portugal vergeleken met de vorige week.
De uitzondering was Italië, waar de gemiddelde prijs met 7,1% steeg naar €128,70 ($141,84)/MWh, het hoogste onder alle geanalyseerde markten. De laagste gemiddelde wekelijkse prijs werd geregistreerd in de Noordse markt op €17,22/MWh.
AleaSoft wijst de lagere prijzen toe aan de verminderde elektriciteitsvraag in de meeste markten en een toename van de wind- en zonne-energieproductie in sommige gebieden, ondanks stijgende gasfutureprijzen boven de €40/MWh, een niveau dat sinds december 2023 niet meer is gezien.
Italië was de enige markt die afgelopen week geen daling van elektriciteitsprijzen tot of onder €0/MWh zag, terwijl verschillende andere markten negatieve prijzen ervaarden, met de Nederlandse markt die een dieptepunt bereikte van -€59,97/MWh op 11 augustus.
In de tweede week van augustus nam de zonne-energieproductie toe in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal, maar daalde in Duitsland. Op 5 augustus vestigde Frankrijk een nieuw record voor dagelijkse zonne-energieproductie met 129 GWh. Duitsland en Italië registreerden ook hun hoogste dagelijkse zonneproductiecijfers ooit voor augustus, met respectievelijk 386 GWh op 6 augustus en 126 GWh op 9 augustus.

AleaSoft Rapporteert Daling van Elektriciteitsprijzen op de Meeste Europese Markten

 

Installaties van Energieopslag Stijgen met 61% Dit Jaar

Batterijfabrikanten en cellenproducenten hebben in 2024 aanzienlijke uitdagingen ondervonden, waaronder krimpende marges en inkomsten door langzamere dan verwachte wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen (EV's). Dit heeft geleid tot verminderde productievolumes.
BloombergNEF (BNEF) rapporteert echter een opmerkelijke stijging van 61% in de stationaire energieopslagmarkt dit jaar. De prijzen voor turn-key opslagsystemen zijn met 43% gedaald ten opzichte van 2023, waarbij de kosten van systemen voor twee uur energieopslag in april een recordlaagte van $115 per kWh bereikten.
Door de jaarlijkse output van lithium-ion batterijen van Chinese fabrikanten en hun toepassingen te analyseren, is geconstateerd dat stationaire energieopslag nu de tweede grootste toepassing voor batterijproductie is, na consumentenelektronica. De wereldwijde stationaire energieopslagmarkt is in 2023 bijna verdrievoudigd.
Ondanks deze groei blijven zowel stationaire opslag als consumentenelektronica aanzienlijk achter bij EV's qua batterijvraag. Niettemin benadrukt BNEF een verschuiving in vraagverhoudingen van 15-naar-1 ten gunste van EV's naar 6-naar-1 in de afgelopen vier jaar.
De groei van stationaire energieopslag versnelt sneller dan die van EV-batterijen, zij het vanaf een kleinere basis. Prognoses wijzen op een voortgezet snelle uitbreiding in deze sector, aangedreven door regelgevende maatregelen zoals de mandaten van China voor het co-loceren van opslag met zonne- en windenergie, de Amerikaanse Inflation Reduction Act, en soortgelijke initiatieven in Europa, Japan en Latijns-Amerika. Duitsland en Italië leiden momenteel de residentiële markt.
Wat betreft batterijchemie verwacht BNEF dat NMC (nikkel-mangaan-kobalt) tegen 2030 slechts ongeveer 1% van het marktaandeel zal behouden, aangezien LFP (lithium-ijzerfosfaat), bekend om zijn lagere kosten en potentiële veiligheidsvoordelen, terrein wint.

Installaties van Energieopslag Stijgen met 61% Dit Jaar

Mobiel Drijvend Zonne-energie Systeem Power Paris Olympisch Dorp

De Seine verwelkomde tijdens de Olympische Spelen in Parijs de grootste mobiele drijvende fotovoltaïsche (PV) installatie ter wereld. Deze 78 kW zonne-installatie, gehuurd door EDF ENR, leverde groene elektriciteit aan de centrale hub van het atletenkamp.

Met een oppervlakte van 470 vierkante meter functioneerde het project autonoom, zonder netaansluiting, door zijn output in realtime aan te passen aan de energiebehoeften van de locatie. Opmerkelijk is dat de opstelling binnen 24 uur werd voltooid en volledig operationeel was, waarbij vooraf bekabelde zonnepanelen uit een container werden ingezet.

Franck Chauveau, Directeur van Grote Projectontwikkeling bij EDF in Île-de-France, benadrukte dat dit de eerste keer was dat een mobiele PV-installatie op een waterlichaam in deze capaciteit werd ingezet.

Dit innovatieve PV-systeem biedt een haalbaar alternatief voor traditionele generators bij grootschalige evenementen zoals de Olympische Spelen, handelsbeurzen en festivals, evenals voor afgelegen locaties die niet door het openbare net worden bediend. Voies Navigables de France (VNF), die toezicht houdt op de meeste binnenwateren van Frankrijk, heeft bijzondere interesse getoond in de inzet van deze technologie voor bouwlocaties langs rivieroevers.

Mobiel Drijvend Zonne-energie Systeem Power Paris Olympisch Dorp

VK Breekt Records voor Batterijopslaginstallaties

Het Verenigd Koninkrijk is op weg om een nieuw record te vestigen voor batterijopslaginstallaties in 2024. Volgens recente gegevens van de certificeringsinstantie MCS heeft het VK al zijn vorige jaarlijkse record overschreden met 7.900 gecertificeerde batterijopslaginstallaties in de eerste helft van het jaar alleen al. Deze significante groei volgt op de introductie van de Battery Storage Installation Standard in 2021, die installaties tot 50 kW reguleert en bestaande certificeringen voor kleinschalige opwekking aanvult.

Sinds de oprichting van de norm is er een opmerkelijke toename van installaties geweest. MCS registreerde voor het eerst batterijinstallaties in april 2022, met een gemiddelde van 34 installaties per maand voor de rest van dat jaar. Dit cijfer steeg naar ongeveer 400 installaties per maand in 2023, goed voor een totaal van 4.970 installaties in het hele land.

Deze groei weerspiegelt een bredere trend in de overgang van het VK naar koolstofarme technologieën. Naast de stijging in batterijopslag, toont MCS-gegevens aan dat meer dan 80.000 huizen in het VK in de eerste helft van 2024 gecertificeerde zonnepanelen hebben laten installeren.

Ian Rippin, CEO van MCS, uitte zijn enthousiasme over de recordcijfers en benadrukte het belang van hoogwaardige installaties. Hij wijst het succes toe aan ondersteunend overheidsbeleid en drong aan op voortgezette staatssteun. “Het vertrouwen van consumenten in hernieuwbare technologie, in combinatie met voortdurende overheidssteun, is cruciaal voor een succesvolle transitie. De Heat Strategy voor Wales en initiatieven zoals het Boiler Upgrade Scheme, dat tot GBP 7.500 ($9.577) biedt voor warmtepompinstallaties, spelen een sleutelrol in de ondersteuning van consumenten,” aldus Rippin.

Charlotte Lee, CEO van de Heat Pump Association, erkende de vooruitgang van de sector in het bevorderen van de decarbonisatie van warmte. Ze riep de Britse regering op om duidelijke richtlijnen te geven over de elektrificatie van warmte om de voortgang te behouden en de continue groei te waarborgen.

VK Breekt Records voor Batterijopslaginstallaties

Denemarken Herintroduceert Subsidies voor Export van Energietechnologie

Het Deense Energieagentschap heeft zijn Subsidiemaatregel voor de Promotie van Energie-exportinspanningen heropend, met een financiering van DKK 9,3 miljoen. Deze subsidies zijn bedoeld om publiek-private partnerschappen te ondersteunen, die ten minste één openbaar en één privé-entiteit moeten omvatten. De publieke deelnemers kunnen zowel in Denemarken als internationaal gevestigd zijn.

In aanmerking komende projecten kunnen activiteiten omvatten zoals gegevensverzameling, marktanalyse, marktrijping en kennisverspreiding, allemaal met het doel concrete zakelijke kansen te bevorderen en energie-export te promoten. De projecten moeten ook gericht zijn op het versterken van internationale samenwerking in de energiesector.

Prioriteit wordt gegeven aan projecten die betrekking hebben op een van de 24 landen waarmee Denemarken al energiecoöperatieovereenkomsten heeft. De aanvraagperiode staat open tot 11 oktober, met indieningen vereist via het subsidiefportal van het agentschap.

Sinds de oprichting van dit financieringsinitiatief in 2019 hebben 26 projecten ondersteuning ontvangen, met een focus op gebieden zoals energie-efficiëntie, stadsverwarming, offshore wind en biogas in Afrika, Azië, Europa en de Amerika's. In de ronde van 2023 werd DKK 8,5 miljoen toegewezen aan acht projecten, waaronder die gericht op stadsverwarming in Nederland en Polen, sectorintegratie in Brazilië en Duitsland, windenergie in India en Egypte, energie-efficiëntie in de Verenigde Staten en koolstofafvang in Australië.

 Denemarken Herintroduceert Subsidies voor Export van Energietechnologie

Grote Verticale PV Systemen Kunnen de Europese Energiemarkt Transformeren

Een internationaal onderzoeksteam heeft onderzocht hoe de grootschalige inzet van bifaciale verticale agrivoltaïsche systemen de Europese energiemarkt zou kunnen verstoren. Ze ontdekten dat oost-west georiënteerde verticale PV-panelen de integratie en balans van het continentale elektriciteitsnet aanzienlijk zouden kunnen verbeteren tegen 2040.

Hun analyse geeft aan dat een verhoogd gebruik van verticale PV-systemen, met name in commerciële en industriële omgevingen, verschillende belangrijke voordelen zou kunnen opleveren. Deze omvatten een groter aandeel en waarde van zonne-energie, verlaagde basislast-elektriciteitsprijzen en verbeterde energie-uitwisseling tussen buurlanden.

De studie benadrukt dat oost-west georiënteerde verticale PV-panelen de zonne-energieproductietijd uitbreiden naar zowel zonsopgang als zonsondergang, waardoor ze waardevoller worden voor consumenten. Verticale systemen produceren typisch 30% van hun output tijdens de middaguren, vergeleken met 70% voor zuid-georiënteerde PV-panelen. Deze configuratie vermindert de piekproductie maar zorgt voor een consistentere output over een langere periode, wat de markwaarde verhoogt.

Met behulp van het European Power Market Model (EPMM), dat de Europese groothandels-elektriciteitsmarkten simuleert en beleidsimpacten evalueert, ontdekten de onderzoekers dat de capaciteit van zonne-PV zou kunnen uitbreiden van de huidige 240 GW naar tussen de 649 GW en 1.178 GW. Het best-case scenario voorspelt dat verticale PV tot een marktaandeel van 50% zou kunnen bereiken.

Het model voorspelt een stijging van 2% in zonne-energieproductie tegen 2030 en een stijging van 3,6% tegen 2040. In scenario’s met hoge PV kan deze stijging zelfs 5,3% overschrijden, wat wijst op het aanzienlijke potentieel van verticale systemen. De studie toont ook aan dat een hoger gebruik van verticale PV gas- en kernenergieopwekking zou kunnen vervangen, wat zou leiden tot lagere stroomprijzen door verminderde syste kosten en beperkingen.

Over het algemeen suggereert de studie dat een toename van verticale PV de Europese elektriciteitsvoorziening economisch en ecologisch duurzamer zou kunnen maken, gekenmerkt door lagere CO2-uitstoot, verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en lagere groothandels elektriciteitsprijzen.

Grote Verticale PV Systemen Kunnen de Europese Energiemarkt Transformeren

Maysun Solar is sinds 2008 gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige fotovoltaïsche modules. Naast het Balkon Zonne-energie Station biedt Maysun Solar een breed scala aan volledig zwarte, zwarte frame, zilveren en glas-glas zonnepanelen die gebruik maken van half-cut, MBB, IBC, en HJT-technologieën. Deze panelen bieden superieure prestaties en stijlvolle ontwerpen die naadloos passen bij elk gebouw. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen en langdurige relaties opgebouwd met uitstekende installateurs in talrijke landen! Neem contact met ons op voor de laatste module-offertes of voor vragen over PV. We staan klaar om u te helpen.

Referentie:

Jowett, P. (2024, augustus 14). Elektriciteitsprijzen omlaag in meeste Europese markten, zegt AleaSoft. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/14/electricity-prices-down-in-most-european-markets-says-aleasoft/

Rayner, T. (2024, augustus 15). Installaties voor energieopslag stijgen dit jaar met 61%. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/15/energy-storage-installations-rise-61-this-year/

Puthod, F. (2024, augustus 12). Mobiele drijvende PV-installatie voorziet Olympisch dorp Parijs van stroom. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/12/mobile-floating-pv-plant-powers-paris-olympic-village/

Lynas, M. (2024, augustus 2). Record installatiecijfers voor warmtepompen, batterijopslag in VK. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/02/record-installation-figures-for-heat-pumpsbattery-storage-in-uk/

Jowett, P. (2024a, 12 augustus). Denemarken hervat subsidies voor export van energietechnologie. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/12/denmark-resumes-subsidies-for-energy-tech-exports/

Bellini, E. (2024, 12 augustus). Enorme hoeveelheden verticale PV kunnen Europese energiemarkt opnieuw vormgeven. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/12/massive-amounts-of-vertical-pv-may-reshape-european-energy-market/

Aanbevolen lectuur: